Hoe vrijwillig is verplicht vrijwilligerswerk?



Onlangs is de aangescherpte bijstandswet besproken in de Tweede Kamer. Met steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SGP loodste staatssecretaris Jetta Klijnsma gisteren haar snoeiharde plannen door de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Potters kraaide victorie. "De tijd van achteroverleunen is voorbij!” Alsof het de vele op straat gezette werknemers hun eigen schuld is dat ze gedwongen werkeloos zijn geworden.
De lang gekoesterde wens van de VVD ging in vervulling: een keiharde bijstandswet waardoor de 400.000 mensen die in de bijstand zitten worden weggezet als halve criminelen. In plaats van te zorgen voor banen straft Klijnsma de mensen met een bijstandsuitkering keihard af. Gelukkig heeft de SP tegen die rare wet gestemd. "
Eerst zorgt de politiek er voor dat duizenden mensen op straat komen te staan omdat bedrijven domweg failliet worden bezuinigd, en vervolgens worden al die mensen nog eens dubbel afgestraft omdat ze door diezelfde overheid in een uitkering terecht zijn gekomen en allerlei goedkope en snel verzonnen verplichtingen naar het hoofd krijgen geslingerd omdat het resultaat van hun kapot gemaakte arbeidsmarkt verder geen geld mag kosten.

Nieuw aan de plannen van Klijnsma is dat gemeenten een verplichte tegenprestatie moeten vragen van werklozen. Mensen kunnen dus worden verplicht tot vrijwilligerswerk. Het is niet alleen een absurde maatregel, want hoe vrijwillig is verplicht vrijwilligerswerk? Maar het is ook heel gevaarlijk. De praktijk laat nu al zien dat gemeenten werklozen zonder loon laten werken in de groenvoorziening, de zorg en productiewerk met verdringing van betaald werk als gevolg. Regelmatig hoor je verhalen van werklozen die werk moeten doen dat anders door de werkers in de sociale werkplaats wordt verricht. Bovendien; wanneer je verplicht aan het werk wordt gezet met behoud van je uitkering, dan is er dus werk. Laten ze je er dan ook een arbeidscontract en een fatsoenlijk loon voor geven. Dat bespaard uitkeringen en mensen hebben weer een toekomst. Maar nee hoor. Het is veel handiger om mensen die verplicht afhankelijk zijn van geld in een uitkering te houden en ze als marionetten heen een weer te slingeren. En werken ze niet mee, dan worden er zakken vol met sancties over de werkzoekenden uitgekotst en worden ze gekort op de uitkering. De weg van de minste weerstand dus en de de kortste klap om de schatkist te vullen over de rug van mensen die gedwongen werkeloos zijn geraakt.

Een ander absurd idee is de verhuisplicht. Wanneer werklozen in de bijstand elders in het land een jaarcontract krijgen aangeboden kan de gemeente- een verhuisplicht opleggen. Op straffe van korting op de uitkering. Dat is een hele gemene maatregel die geen enkele baan extra regelt voor de inmiddels bijna 700.000 werklozen in ons land. Bovendien; waar moeten ze wonen? In een kartonnen doos? Er zijn nu al geen woningen beschikbaar en sociale huurwoningen worden niet meer gebouwd. Daarnaast worden mensen ook nog verplicht om mantelzorg te doen voor hun ouders of naasten. Hoe moet dat dan worden gecombineerd? En wat moet je wanneer je ook na dat jaar weer op straat wordt gegooid? Want dat gebeurd met dat versoepelde ontslagrecht die ze er ook maar even tussendoor hebben uitgescheten zonder er bij na te denken. Dan maar weer ergens anders naar toe verhuizen? En wie betaald dat? Dan kun je beter een camper aanschaffen en naar believen van de bedenkers van deze idiote ideeën het hele land maar achter werk aan trekken. Ze vergeten waarschijnlijk dat werk er is om te leven en dat we niet leven om alleen maar te werken. Onnadenkende praktijkervaringsloze en oerdomme oplossingen van een regering die van alles uit de mouw schut om hun eigen veroorzaakte ellende even simpel op te lossen en daarbij geen enkel omzien hebben voor de menselijke maat.

dan zijn we er nog niet. Klijnsma’s bijstandswet regelt ook een samenwoonboete en een boete op mantelzorgen. De door de overheid veroorzaakte uitkeringsgerechtigden met een inwonende moeder met AOW worden gekort op hun uitkering omdat ze hun moeder in huis hebben genomen omdat de regering alle verworvenheden rond het fatsoenlijk oud worden de nek heeft omgedraaid en hooguit nog beschikbaar is voor mensen met genoeg geld. Niks geen uitzondering voor mantelzorgers. Nog even en er komt een verplichte euthanasie voor mensen die van hulp afhankelijk zijn, zodat gezonde mensen alleen maar heel hard moeten werken om de steeds sneller leeg rakende schatkist te vullen die door deze regering weer heel snel leeg wordt verknoeid. Een beetje lol, plezier en een fatsoenlijk leven komt niet in de agenda van dit landverknoeiers-kabinet voor. Ja, alleen voor de rijken en de financiële legale dieven in dit land kapitalisten heten.

Al deze regels zijn heel heftig en behandelen werklozen als halve criminelen, terwijl ze juist door de bedenkers van deze regels geen werk meer hebben. En over criminelen gesproken; Door alle opgelegde sancties en kortingen op uitkeringen zonder een duidelijke en aantoonbare reden om maar de overhand te houden, maakt juist van nette mensen criminelen. Nette mensen die graag willen werken, maar door het beleid van kabinet Flutte op straat zijn komen te staan en de boel niet meer kunnen betalen. En hoe gaat het in de toekomst? Deze regels gaan in de toekomst ook gelden voor mensen met een arbeidshandicap die onder de Participatiewet komen te vallen. Het debat over deze wet is volgende week in de Tweede Kamer. Samen met de bezuinigingen op de bijstand gaat het om twee miljard bezuiniging op werk, inkomen en begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking en werklozen.

Hoe dan ook; dat mensen iets gaan doen zolang ze een uitkering hebben, is natuurlijk niets mis mee. Maar dan moet het ook echt vrijwilligerswerk zijn en geen werk dat normaal kan worden betaald. Daarnaast moeten ze niet verplicht ergens in worden gepropt, want daar heeft helemaal niemand wat aan. Ze moeten dan zelf iets uitzoeken wat bij hen past en vooral ook leuk vinden om te doen.
Gelukkig staat de SP en Verenigd links achter al deze mensen die het slachtoffer zijn van falend flut beleid en gaan ze door met de strijd voor eerlijk werk, eerlijk loon en gelijke kansen op werk en inkomen. Want Armoede werkt niet en voor mensen kiezen is nooit verliezen! Misschien een suggestie voor dit afbraak kabinet !!!!! Dit beleid is om
kotsmisselijk van te worden!