Het digitale tijdperk van nu zal het verdwenen tijdperk van de toekomst worden.

Al meer dan 2500 jaar laat de mensheid sporen van informatie achter over het tijdperk waarin zij leefden. Doormiddel van grotschilderingen krijgen wij een glimp te zien van het leven in het Stenen tijdperk en dankzij geschriften in steen en handgeschreven perkamentrollen en boekwerken weten wij nu veel over het leven van honderden tot wel duizenden jaren terug. Daardoor zijn ook uitvindingen en wetenswaardigheden van generatie op generatie over gegaan.
Maar door de huidige digitale revolutie zal een deel van deze en zelfs van voorgaande tijden verloren gaan voor toekomstige generaties omdat bijna alles digitaal wordt opgeslagen. Werd vroeger alles bewaard in geschriften, boeken en ander tastbaar informatiemateriaal, nu wordt het grootste gedeelte van de informatie van deze moderne tijd met al zijn ontdekkingen in wetenschap en nieuwe medische technieken digitaal bewaard. In de eerste instantie is dat al een revolutie op zich waar de iedereen over de gehele wereld razendsnel gebruik van kan maken.

Maar zoals dat al sinds mensenheugenis gebeurd, komt er aan iedere beschaving een einde. Vele beschavingen zijn ons voorgegaan met vele grote ontdekkingen waar deze huidige moderne maatschappij nog steeds van profiteert dankzij de overleveringen op schrift. Maar ook aan deze moderne tijd zal eens een einde komen. En dan zal deze tijd een volledig verloren tijd zijn geweest omdat de meeste informatie van nu niet zal worden bewaard voor toekomstige generaties. Dit om de simpele reden dat wat voor ons nu zo gewoon is, zeer zeker in de toekomst in raadselen gehuld zal zijn dankzij het digitaal opslaan van alle informatie die van onschatbare waarde is voor de huidige beschaving, maar ook voor de toekomstige beschavingen.

We kennen allemaal wel die geweldige programma’s van de National Geographic channel over verloren beschavingen met al die waanzinnige gebouwen zoals de piramides in Egypte en Mexico. Maar zelfs met onze super moderne wetenschap van nu, weten we nog niet hoe de gebouwen zijn gemaakt. Simpelweg omdat daar geen geschriften van bewaard zijn gebleven. Daardoor weten we ook niet welke beschavingen het zijn geweest die duizenden jaren geleden complete steden hebben gebouwd waar duizenden mensen in leefden met geavanceerde levensstijlen, waaronder zelfs stromend water en verwarmde huizen.

Met diezelfde raadselachtigheid zullen ook toekomstige beschavingen naar de overblijfselen van nu aankijken wanneer dan de huidige digitale techniek verloren is gegaan. En aangezien we al meer dan vijftig jaar informatie steeds meer digitaal opslaan en drukwerk steeds meer op de achtergrond wordt weggedrukt, zal ook onze verre nageslachten ons net zo zien zoals wij vroegere beschavingen zien als ouderwetse simpele beschavingen, waar we erg weinig of niets van weten. Maar misschien waren zij net zo ver als wij nu en hebben ze al hun informatie op een manier opgeslagen wat door de eeuwen heen verloren is gegaan en ons doen terug kijken naar overblijfselen die in raadsels zijn gehuld.

Digitale techniek is in deze tijd en in deze beschaving een uitkomst voor iedereen. Maar wanneer er aan onze beschaving op wat voor manier dan ook een einde komt, dan zal ook al onze kennis voor het overgrote deel ook verloren gaan. Want vergeet niet dat wij niet verder zijn dan eerder beschavingen. Onze grootste ontdekking is het opwekken van elektriciteit geweest. Maar stel je eens een leven voor zonder elektriciteit voor. Dan zouden ook wij niet verder zijn gekomen dan bijvoorbeeld de Egyptische beschaving, wat overigens een uiterst ontwikkelde beschaving was. En dankzij ontdekkingen uit de tijd van die beschavingen kunnen wij ons vervoeren dankzij hun uitvinding van het wiel, kunnen wij grote gebouwen maken dankzij de Romeinse uitvinding van beton, hebben wij stromend water en W.C.’s en kunnen wij complete huizen verwarmen, stapelhuizen (flats) bouwen, viaducten maken, land bewerken enz. enz. Als zij een paar duizend jaar terug deze uitvindingen niet hadden gedaan en niet de informatie voor ons hadden achtergelaten, waren wij nu geen stap verder gekomen. En als wij alles maar digitaal op blijven slaan en niets tastbaars achterlaten, zullen ook wij in de geschiedenis verdwijnen als een raadselachtige beschaving waarvan onze overblijfselen de toekomstige archeologen de grote en zware taak krijgen om uit te zoeken wie wij waren en hoe wij onze beschaving hebben opgebouwd. En de grootste vraag; Wat heeft onze beschaving ten einde gebracht.