Iets lenen en niet terug brengen. Dat is toch asociaal en respectloos?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Mensen komen iets bij je lenen en brengen het vervolgens niet terug. En dan moet je er zelf weer achteraan hollen om je eigendom zien terug te krijgen. En dat kan in sommige gevallen een hele toer zijn. Vaak moet je er ..tig keer om vragen of ze nu eindelijk eens je spullen terug willen brengen. Vervolgens wordt er dan niet of nauwelijks op gereageerd en vinden ze je ook nog een zeikerd. Of je krijgt van die smoesjes te horen dat ze je spullen niet kunnen vinden, dat het ergens anders ligt of in het ergste geval hebben ze het ook nog aan een ander uitgeleend. En gelul als: "Sorry, helemaal vergeten" of "Ik heb er niet meer bij stil gestaan" is natuurlijk helemaal waardeloos en zeer teleurstellend. Je hebt iets geleend en daar mag je toch wel wat meer waardering en dankbaarheid voor laten blijken. Wees blij dat je even iets mocht gebruiken van een goede vriend, buur of kennis, anders had je het zelf moeten kopen. Is het dan zo'n grote moeite om er bij stil te staan dat je het geleende artikel na gebruik weer even terug brengt naar de eigenaar? Waar zit het respect? Waar zit de dankbaarheid? In je hol?

En wanneer je de boel dan eindelijk eens terug hebt gekregen, loop je ook nog het risico dat er van alles aan mankeert of het ziet er uit als een tweedehandse prul. Jij bent zuinig op je spullen en een ander denkt waarschijnlijk: "Ach, het is toch maar van een ander". Dan is de teleurstelling helemaal groot en is het vertrouwen om iets uit te lenen tot een dieptepunt gedaald. Mensen gaan vaak niet zuinig en respechtvol met spullen van een ander om. Het is immers toch niet van henzelf en nemen ook niet de moeite om het terug te brengen. Sommigen zeggen zelfs “Nou, als ze het nodig hebben, komen ze het maar halen”. Dat is ronduit asociaal, walgelijk en dit alles getuigd van een bekrompenheid die niet te evenaren is. En als je er dan wat van zegt, kun je ook nog een grote bek verwachten in plaats van een "Sorry". Als het zo moet, dan wordt er dus niets meer uitgeleend en kan iedereen lekker hun eigen spullen gaan kopen.

Het is onbegrijpelijk dat sommige mensen het niet waarderen dat ze iets van een ander kunnen lenen. Wanneer je iets leent, dan gebruik je het en zorg je er voor dat het zo snel mogelijk weer bij de eigenaar terug komt. Het is asociaal en onnadenkend van mensen om er niet voor te zorgen dat iets terug wordt gebracht. Het is toch allerbelachelijkst dat je achter je eigen spullen aan moet hollen in de hoop dat je het ooit weer eens terug krijgt? En dat terwijl je het met alle goeie bedoelingen en in volste vertrouwen hebt uitgeleend. Het is zelfs zo dat wanneer je er zelf niet om vraagt, je dan kunt fluiten naar de uitgeleende spullen. Het is immers toch maar van een ander! En door het niet terug te brengen geven ze tevens aan dat ze letterlijk het schijt aan je hebben en je dus ook totaal niet respecteren en allerminst waarderen dat ze iets hebben kunnen lenen. Of was het misschien helemaal niet de bedoeling om het geleende artikel ooit nog terug te geven en is het een sluwe manier om iets van een goede vriend, kennis of buur af te jatten? Dat zou dan wel heel ver gaan. Dus daar zul je niet vanuit moeten gaan.

Zo zijn er ook mensen die dan wel een geleend artikel uit zichzelf terug brengen, maar dan beschadigd, vies of zelfs kapot. Ze hebben dan niet het lef om dat te zeggen en laten je vervolgens zitten met je afgeroste of smerig gemaakte eigendom. En wanneer je ze er dan op aanspreekt, weten ze opeens van niks en schuiven de schuld naar jezelf toe en durven dan ook nog te zeggen: "Ja, zo was het al toen ik hem kreeg". Respectloos en te walgelijk voor woorden. Zo ga je niet met andermans spullen om en zo ga je helemaal niet met het vertrouwen van goeie mensen om.

Het is om er misselijk van te worden.