Uw gift gaat vaak niet naar het Goede Doel.

U kent dat wel. Al die verschrikkelijke beelden van natuurrampen, uitgehongerde mensen, oorlogsleed en noem maar op. En uiteraard wordt u daarna op uw gevoel gespeeld met het dringende verzoek om geld te geven voor hulp. En wie dat wil doen moet dan wel heel goed uitkijken waaraan de donatie wordt gedaan. Wanneer u geld geeft aan een Goed Doel, denkt u natuurlijk dat uw geld dan ook inderdaad wordt gebruikt voor hulp bij al die ellende of voor gezondheidsinnovatie, onderzoek naar vaccins, medisch onderzoek enz. De Grote Goede Doelen die in het bezit zijn van een keurmerk van het CBF schreeuwen dan ook regelmatig om het geld van de consument. Soms lijkt het alsof ze zitten te wachten op een reden om weer geld bij u los te maken. TV commercials, Radio spots, volledig gesponsorde programma’s op TV met call centers enz. enz. Allemaal geld dat binnen komt, maar niet of niet volledig ten goede komt van het doel. En denk dan niet alleen aan al die beloningen van de directeuren van al die Goede Doelen, maar ook aan al die kosten die het draaiende houden van die Goede Doelen met zich mee brengen. En denk nou ook niet dat al die middelen die door diverse landen worden aangeboden bij hulpacties van Goede Doelen komt, want het meeste wordt geschonken door de overheden van die verschillende landen. at dat betreft staan de meeste landen solidair achter elkaar om mensen in nood te helpen. En daar zit van u geen cent bij, behalve dan uw belastinggeld. En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, want mensen in nood helpen is iets waar iedereen achter hoort te staan. Daar mag geen enkele twijfel over bestaan. Als al die commerciële Goede Doelen dat nou ook eens deden, dan zou er meer dan genoeg geld zijn voor hulp en onderzoek over de gehele wereld. Maar omdat ze te groot zijn geworden en te commercieel, gaat er teveel geld naar het in stand houden van hun Goede Doel. Wat dat betreft zou het gewoon vrijwilligerswerk moeten zijn, zodat alle donaties volledig ten goede komen van het betreffende doel en niet op de bankrekening van bijvoorbeeld een inhalige directeur verdwijnt.
Overigens moet er wel bij worden gezegd dat de meeste Goede Doelen niet niks doen. Artsen Zonder Grenzen bijvoorbeeld doen prima werk. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat er om dat u niet moet denken dat elke euro die wordt gedoneerd ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor datgene waarvan u verwacht dat het gebruikt wordt. En als u het verder helemaal niks uit maakt wat er met uw geld wordt gedaan, dan moet u vooral blijven geven. Dat hebben die directeuren het allerliefst.

Hoe dan ook; Al die grote Goede Doelen hebben genoeg geld op hun rekening staan en spreken zelfs over verliezen op de beurs. Ze steken hun geld in van alles en nog wat en slechts een heel klein gedeelte gaat naar het doel waar ze voor staan om toch nog een beetje geloofwaardig over te komen. Al die Grote Goede Doelen hebben medewerkers, bedrijfspanden, vervoersmiddelen, boten, vergaderkosten en niet te vergeten peperdure directeuren wat allemaal geld kost. En wat dacht u wat al die peperdure radio en TV spotjes kosten? De enige inkomsten die dit soort Goede Doelen hebben zijn de giften van mensen zoals u, via inzamelacties en zoals eerder genoemd al die grote geldinzamelacties via de media. En dan mag u 1 keer gaan raden waar dat allemaal van wordt betaald. Juist. Van uw gulle gift, waar u denkt iets of iemand mee te kunnen helpen. Wanneer u echt financiële hulp wilt bieden, geef dan uw geld aan een betrouwbare particuliere inzamelactie of een klein opgezet Goed Doel, bij voorkeur draaiende op vrijwilligers, waarvan u zeker bent dat uw volledige gift ten goede komt aan het doel welke u financieel wilt steunen. Dan weet u zeker dat uw hulp ook echte hulp is.

Hieronder een overzicht van de grootverdieners van enkele Goede Doelen. Zo kunt u precies zien waar uw geld blijft wanneer ze weer aan de deur staan met de collectebus of wanneer er weer eens een grote geldinzamelactie is om de mensheid te redden. Hieronder worden alleen de verdiensten van de directeuren aangegeven. Daarbovenop komen nog de kosten die het in stand houden van de betreffende Goede Doelen met zich mee brengen, alsmede de bedrijfskosten en de kosten van de medewerkers. En nogmaals; de enige inkomsten die ze hebben zijn de giften van gulle gevers en donateurs.

Unicef: Henk Franken €371.459 -- Rode Kruis: Cees Breederveld €198.000 -- Hartstichting: Hans Stam €181.119 -- Nierstichting: Paul Beerkens €177.249 -- Kerk in actie: Haaije Feenstra €176.000 -- KWF Kankerbestrijding: Ton Hanselaar €175.135 -- Artsen zonder Grenzen: Hans van de Weerd €174.000 -- Prins Bernard cult. fonds: Adriana Esmeijer €160.400 -- Natuurmonumenten: Jan Jaap de Graeff €154.000 -- Plan Nederland: Tjipke Bergsma €136.000 -- Wereld Natuur Fonds: Johan van de Gronden €129.498 -- Cordaid: René Grotenhuis €128.514 -- Greenpeace: Liesbeth van Tongeren €126.901 -- Woord en Daad: Jan Lock €125.361 -- Astma fond: Michael Rutgers €125.000 -- Zonnebloem: Marijke van Eck €122.416 -- Terres des Homme: Ron van Huizen €117.440 -- Amnesty: Eduard Nazarski €115.955 -- Oxfam/Novib: Farah Karimi €115.769 -- SOS Kinderdorp: Albert Jaap van Santbrink €103.164 -- Cliniclowns Nederland: Hans Geels €94.577 -- Liliane fonds: Kees van den Broek €92.016 --War Child: Mark Vogt €87.600

Het is om kotsmisselijk van te worden!