Vaker agressie tegen burgemeesters en wethouders.

Vreemd dat de lokale politiek zich nooit eens afvraagt waarom de burger steeds gewelddadiger wordt. Het is toch logisch dat burgermeesters, wethouders en gemeente ambtenaren steeds vaker te maken krijgen met agressie en negatieve bejegening. De lokale politiek luistert niet meer naar de klant en aan het loket wordt deze niet meer serieus genomen en is het begrip voor de persoonlijke situatie van de persoon een ondenkbaar iets geworden. De burger heeft niets meer te zeggen over hun leefomgeving en ze worden behandeld als een stelletje vervelende kinderen wanneer ze in hun recht staan en daar gebruik van proberen te maken. Ze werden werd al niet serieus genomen door de lokale en de landelijke politiek, en dat wordt met het jaar erger. Zowel de landelijke als de lokale politiek doet maar wat en trekt zich in de meeste gevallen helemaal niets aan van het wel en wee van hun inwoners. De rechten die een burger heeft, wanneer ze het ergens niet mee eens zijn, zijn bij voorbaat al niets waard en hebben alleen een theoretische betekenis en dienen slechts om te doen voorkomen dat de burger alle rechten heeft wanneer ze het ergens niet mee eens te zijn. Een bezwaarschrift indienen is bijvoorbeeld zo’n burgerrecht die geen enkele waarde heeft.

Mensen worden financieel uitgekleed, terwijl de politiek maar dure afscheidsfeestjes voor hun collega’s houden en stapels belastinggeld uitgeeft aan prestigeprojecten en andere peperdure onzinnigheden waar de burger helemaal niets aan heeft, maar wel voor moet opdraaien. En dat terwijl vele burgers financieel gezien niet eens fatsoenlijk kunnen leven en zelfs van een voedselbank moeten leven. Wanneer de gemeente geld van de belastingbetaler eist, dan zijn de woorden “terstond”, “uiterlijk voor”, “verplicht”, “sancties” en meer van dat soort slavernijkreten de meest voorkomende machtsuitdrukkingen in het gemeentelijke schrijven om de burger maar dwang af te kondigen. Maar wanneer de burger geld van een lokale overheidsinstantie moet hebben, dan is het maar de vraag of je dat ontvangt en wanneer je dat op je bankrekening ontvangt. En dan hoef je echt niet met woorden als “terstond”, “uiterlijk voor”, “verplicht” of “sancties” bij de gemeente aan de komen, want dan wordt je daar weer op afgerekend. Je worden dan aangepakt omdat je ambtenaren aan het bedreigen bent of iets anders wat onzin is.

Daarnaast is het te idioot voor woorden dat mensen die het al erg krap hebben, vaak ook nog door onzinnige regeltjes waar niemand ook maar iets van begrijpt, worden gekort op hun uitkering. Daardoor komen ze nog dieper in de schulden te zitten en worden daarmee gedwongen om op een andere, vaak illegale wijze aan geld te komen. Nee, wat dat betreft wordt de politiek nog niet hard genoeg aangepakt. Het vertrouwen is weg en de ergernissen worden groter. Fysiek geweld is natuurlijk ontoelaatbaar, maar lijkt in sommige gevallen de laatste mogelijkheid te zijn om aandacht te krijgen voor je situatie na een lange weg vol met ambtenaren die worden betaald om de burger niet serieus te nemen. En verbaal geweld lijkt de enige mogelijk te zijn om om te zorgen dat er in ieder geval naar je wordt geluisterd in plaats van een vriendelijke benadering waarbij je tegen een muur lijkt te praten. Hoe dan ook; in beide gevallen delft de burger het onderspit en misbruikt de politiek hun macht. De burger moet "mee doen" en moet verder zijn mond houden.

En nee, natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen. En natuurlijk zijn er ook mensen die onhandelbaar zijn. En natuurlijk ligt het hem niet altijd aan de politiek. Maar mensen fatsoenlijk behandelen, begrip tonen voor iedere situatie en je best doen voor de burger om ze zoveel mogelijk tegemoet te komen is het minste wat de lokale politiek kan doen. En niet alleen maar luisteren naar de mensen om ze maar zoveel mogelijk het gevoel te geven dat de politiek er voor de burger is en ze aanhoort om vervolgens gewoon maar door te gaan met de gemaakte plannen, zoals zo vaak voorkomt bij een referendum of iets dergelijks. Op die manier worden mensen de gek aan gestoken en niet serieus genomen, en wekt dat alleen maar meer wantrouwen op. Dat soort zaken zorgen er onder andere voor dat mensen schijtziek worden van al dat politieke gekwijl en die slijmerige semi-interesse, waarbij uiteindelijk de burger achter de rug wordt uitgelachen en een hele grote schop onder de kont krijgt. En dan is het logisch dat het af en toe eens behoorlijk uit de hand kan lopen. En in de meeste gevallen heeft de lokale overheid dat zelf uitgelokt. Puur en alleen omdat ze zijn vergeten of zelfs niet eens beseffen dat ze door de burger zijn gekozen om op te komen voor de belangen van diezelfde burger en de leefomgeving zo leuk en zo mooi mogelijk te houden. Maar om dan vervolgens de burger niet meer serieus te nemen of zelfs te benadelen, voedselbanken nodig te laten zijn, te korten op uitkeringen om de macht te laten gelden en de leefomgeving naar eigen smaak aan te passen zonder de wensen van de burger te respecteren, is
om er kotsmisselijk van te worden!